You are currently viewing Cancerul cerebral si legatura directa cu particulele (UFP)

Cancerul cerebral si legatura directa cu particulele (UFP)

Nanoparticulele subtiri din aerul poluat au fost direct legate de cancerul cerebral.

De la Londra la Delhi si pana in Bucuresti, milioane dintre noi traim si muncim in orașele mari in care noxele masinilor si praful toxic sunt literalmente inevitabile, ne inconjoara invizibil in aerul pe care il respiram.

In ultimii ani, un numar mare de cercetatori au a descoperit ca acest aer poulat are consecinte grave asupra sanatatii noastre, de la exacerbarea afectiunilor respiratorii precum astmul, pana la scaderea coeficientului intelectual.

Publicand descoperirile in revista Epidemiologie, cercetatorii de la Universitatea McGill din Canada s-au concentrat pe particule ultrafine ambientale (UFP).

Acestea sunt particule minuscule gasite in aer, care sunt mai mici de 100 de nanometri si au legatura directa cu cancerul cerebral.

Spre deosebire de particulele mai mari, UFP-urile sunt suficient de mici pentru a fi absorbite de plamani, de a calatori in corpul nostru prin sange si de a intra in organele noastre.

Inca aflam ce fac aceste invadatoare microscopice ale organismului pentru sanatatea noastra, dar pana acum se crede ca promoveaza bolile de inima sau de plamani si au fost legate de tensiunea arteriala ridicata.

Cercetarile anterioare au descoperit deja ca UFP-urile isi pot gasi drumul in creier, dar noul studiu este primul care examineaza modul in care acestea influenteaza riscul de a dezvolta tumori maligne ale creierului.

Echipa a examinat inregistrarile de sanatate ale 1,9 milioane de persoane din Canada intre 1991 si 2016, mentionand nivelul de poluare la care a fost expusă fiecare persoana.

Cercetatorii au descoperit ca la 100.000 de persoane, o persoana in plus este probabil sa dezvolte cancer cerebrala.

Asta se intampla atunci cand nivelul de poluare creste cu 10.000 nanoparticule pe centimetru cub, presupunand ca valoarea de baza este de 8 cazuri la 100.000 de persoane.

O crestere de 10.000 de nanoparticule pe centimetru cub este aproximativ echivalenta cu diferenta dintre un drum linistit si unul ocupat.

Cancerul cerebral este o boala incredibil de rara. Aceasta inseamna ca, chiar si cu un risc crescut, doar o minoritate minuscula de oameni il va dezvolta.

Autorii studiului estimeaza niveluri ridicate de UFPs vor duce la un diagnostic suplimentar de tumora cerebrala la 100.000 de persoane.

Aceasta este 0,001 la suta din populatie. De asemenea, echipa nu a gasit nicio legatura intre PM2.5 si oxidul de azot, doua aspecte cheie ale poluarii aerului si tumorile cerebrale.

Citeste si Virusul HPV: Cancerul de col uterin

Sursa: Air pollution nanoparticles linked to brain cancer for first time