You are currently viewing Celule stem modificate de CRISPR pentru imunizare impotriva cancerului

Celule stem modificate de CRISPR pentru imunizare impotriva cancerului

Utilizarea organoidelor de celule stem umane modificate de CRISPR pentru a studia originea semnaturilor mutationale in cancer

Domeniul genetic este continuare unul dintre cele mai contestate domenii ale stiintei, mai ales atunci cand discutam despre modificare ADN-ului uman prin utilizarea organoidelor de celule stem modificate. La modul general, practicile stiintifice curente din domeniul geneticii se opun impetos religiei, insa acest domeniu al stiintei, genetica, a salvat milioane de vieti prin studiile efectuate, dar inca este un univers in care omul mai are foarte multe de explorat.

Echipa de cercetatori din China care au creat primii copii cu ADN modificat genetic, sustin ca au fost conceputi in vitro, iar in momentul in care s-a format embrionul, ADN-ul lor a fost modificat (gena CCR5) pentru a deveni imuni la virusul HIV, folosind tehnologhia moleculara CRISPR, ce practic poate separa si apoi sa dea “copy & paste” la gena pe care omul de stiinta intentioneaza sa o modifice in cadrul ADN-ului curent.

Acelasi tip de interventie moleculara se testeaza pentru a trata si imuniza ADN-ul in ceea ce priveste cancerul!

Genomele cancerului uman poarta semnaturi mutationale criptice care reprezinta efectele cumulate ale leziunilor ADN si defectelor proceselor de reparatie a ADN-ului. Cunostintele despre originea semnaturilor specifice ar putea avea un impact major asupra diagnosticarii si prevenirii cancerului. O abordare pentru aceasta intrebare este reproducerea semnaturilor in sisteme experimentale prin inginerie genetica si apoi potrivirea semnaturilor cu cele care se gasesc in cancerele care apar in mod natural.

Dr. Jhon Drost si colaboratori sai au folosit CRISPR-Cas9 pentru a sterge anumite enzime de reparare a ADN-ului din organoidele de colon uman. Intr-un studiu doveditor al conceptului, ei arată ca deficienta in repararea exciziei de baza este responsabila pentru o semnatura mutationala identificata anterior in proiectele de secventiere a genomului cancerului.

Ramane de vazut daca oamenii de stiinta vor reusi intr-adevar in urma experimentelor sa aiba success in ceea ce priveste modificarea moneculara la nive de ADN.

Citesti si Celulele canceroase pot fi anihilate in proportie de 80%-90% in microgravitatie