You are currently viewing Simptome si tipuri de cancer bronhopulmonar

Simptome si tipuri de cancer bronhopulmonar

Cancerul bronhopulmonar nu are de obicei simptome in stadiile incipiente.

Cand semnele bolii incep sa apara, acestea pot include:

  • Tuse cronica, uneori cu mucus care poate contine si sange
  • Modificari ale unei tuse pe care ati avut de mult timp
  • Infectii respiratorii care continua sa revina, inclusiv bronsita sau pneumonie
  • Scurtarea respiratiei care se agraveaza zilnic
  • Durere in piept
  • Raguseala
  • Umflarea gatului si a fetei
  • Durere si amorteala la nivelul umarului, bratului sau mainii
  • Oboseala, slabiciune, pierderea in greutate si a poftei de mancare, febr, dureri de cap severe si dureri corporale
  • Probleme la inghitire alimentelor, chiar si lighidelor

In general, aceste probleme se intampla de obicei din cauza pasajelor respiratorii blocate sau din cauza faptului ca infectia s-a raspandit mai departe de plamani, in zonele apropiate sau in alte parti ale corpului.

In cazul in care aveti simptomele mentionate care sugereaza boli pulmonare, in special o tuse continua, mucus cu sange, raguseala sau o infectie pulmonara care continua sa revina, faceti o programare la doctorul specialist pentru o verificare amanuntita (teste sange, radiografie, etc.)

Care sunt tipurile de cancer bronhopulmonar?

Cancerele pulmonare sunt clasificate, in linii mari, in doua tipuri:

  • cancerul pulmonar cu celule (SCLC)
  • cancerul pulmonar cu celule (NSCLC)

Aceasta clasificare se bazeaza pe aspectul microscopic al celulelor tumorale.

Aceste doua tipuri de cancer bronhopulmonar cresc, se raspandesc si sunt tratate in moduri diferite, astfel incat distinctia dintre aceste doua tipuri este foarte importanta.

SCLC cuprinde aproximativ 10% -15% din cancerele pulmonare. Acest tip de cancer pulmonar este cel mai agresiv si se dezvolta cel mai rapid. SCLC este puternic legat de fumatul de tigari.

SCLC metastazeaza rapid mai multe organe din corp si de obicei sunt descoperite cel mai adesea dupa ce s-au raspandit pe scara larga.

NSCLC este cel mai frecvent cancer pulmonar, reprezentand aproximativ 85% din toate cazurile. NSCLC are trei tipuri principale desemnate de tipul de celule gasite in tumora.

Acestea sunt:

Adenocarcinoamele sunt cel mai frecvent tip NSCLC si cuprind pana la 40% din cazurile de cancer bronhopulmonar.

In timp ce adenocarcinoamele sunt asociate cu fumatul ca si alte tipuri de cancer pulmonar, acest tip este observat si la nefumatori – in special la femei – care dezvolta cancer pulmonar.

Majoritatea adenocarcinoamelor apar in zonele exterioare sau periferice ale plamanilor. De asemenea, au tendinta de a se raspandi in ganglionii limfatici si nu doar.

Adenocarcinomul in situ (numit anterior carcinom bronhooloalveolar) este un subtip de adenocarcinom care se dezvolta frecvent la mai multe locuri din plamani si se raspandeste de-a lungul peretilor alveolari preexistenti.

Poate arata, de asemenea, ca o pneumonie pe o radiografie toracica. Creste in frecventa si este mai frecvent intalnit la femei.

Persoanele cu acest tip de cancer bronhopulmonar nu tind sa aiba un prognostic mai bun fata de cele cu alte tipuri de cancer pulmonar.

Carcinoamele cu celule scuamoase au fost anterior mai frecvente decat adenocarcinoamele; astazi, ele reprezinta aproximativ 25% pana la 30% din toate cazurile de cancer pulmonar.

Cancerul cu celule scuamoase apare cel mai frecvent in zona toracica centrala a bronhiilor.

Acest tip de cancer pulmonar ramane cel mai adesea in interiorul plamanului, se raspandeste in ganglioni si creste destul de mare, formand o cavitate.

Carcinoamele cu celule mari, denumite uneori carcinoame nediferentiate, sunt tipul cel mai putin obisnuit de NSCLC, reprezentand 10% -15% din toate tipurile de cancer pulmonar.

Acest tip de cancer bronhopulmonar are o tendinta ridicata de a se raspandi in ganglionii limfatici si nu doar.

Alte tipuri de cancer pot aparea in plamani; aceste tipuri sunt mult mai putin frecvente fata de NSCLC si SCLC si formeaza impreuna doar 5% -10% din cancerele pulmonare:

Carcinoizii bronsici reprezinta pana la 5% din cancerele pulmonare. Aceste tumori sunt, in general, mici (3-4 cm sau mai putin) atunci cand sunt diagnosticate si apar cel mai frecvent la persoanele sub 40 de ani.

Fara legatura cu fumatul, tumorile carcinoide se pot metastaza si o proportie mica din aceste tumori secreta substante asemanatoare hormonului.

Carcinoizii cresc in general si se raspandesc mai lent fata de cancerele bronhogene si multe sunt detectate suficient de devreme pentru a fi indepartate chirurgical.

Cancerele de sustinere a tesutului pulmonar, cum ar fi muschiul neted, vasele de sange sau celulele implicate in raspunsul imun sunt rare in plaman.

Asa cum am mentionat anterior, cancerele metastatice provenite de la alte tumori primare din corp se gasesc adesea in plamani.

Tumorile din corp se pot raspandi in plamani, fie prin fluxul sanguin, prin sistemul limfatic sau direct din organele apropiate.

Tumorile metastatice sunt cel mai adesea multiple, imprastiate in plamani si concentrate in zonele exterioare, mai degraba decat in ​​zonele centrale ale organului.

Citesti si Coronavirus: Ingrijirea bonlavilor de cancer in timpul pandemiei

Sursa: Webmd