You are currently viewing Coronavirus: Ingrijirea bonlavilor de cancer in timpul pandemiei

Coronavirus: Ingrijirea bonlavilor de cancer in timpul pandemiei

La sfarsitul anului 2019, un nou sindrom respirator acut sever (SARS) coronavirus (CoV), numit SARS-CoV-2 sau 2019-nCoV, a fost identificat ca agent microbian care cauzeaza pneumonie viralala.

Majoritatea pacientilor sunt legati epidemiologic de o piata a fructelor de mare din Wuhan (provincia Hubei, China)

De atunci, raspandirea bolii coronavirusului 2019 (COVID-19) a implicat progresiv tari din afara Chinei conducand Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru a face evaluarea conform careia COVID-19 poate fi caracterizat ca pandemie.

Algoritmi si protocoale specifice din cadrul sistemului medical de urgenta sunt implementate la nivel global zilnic, inclusiv incercarea de a creste capacitatea unitatilor de terapie intensiva (UCI).

Adultii mai in varsta si pacientii cu comorbiditati preexistente (diabet si boli cardiovasculare) se confrunta cu cele mai severe consecinte critice ale focarului SARS-CoV-2.

Varsta este un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului, si pacientii cu cancer sunt mai susceptibili la infectii, comparativ cu subiectii sanatosi, datorita imunosupresiei sistemice, secundare atat tratamentelor maligne, cat si anticancerului.

Prin urmare, actuala urgenta este de o preocupare deosebita pentru medicii oncologi si pacientii acestora.

In primul articol care se concentreaza asupra cazurilor oncologice afectate de COVID-19, Liang si colegii lor au concluzionat ca riscul de infectie cu SARS-CoV-2 a fost mai mare la pacientii cu cancer care s-au deteriorat mai rapid in clinica si au avut un risc mai mare de evenimente severe inclusiv necesitatea internarii in UCI sau decesul.

Varsta mai inaintata a ramas singurul factor de risc asociat cu evenimente severe cauzate de infectia SARS-CoV-2 in randul pacientilor cu cancer.

Autorii au sugerat masuri pentru reducerea sarcinii coronavirus in oncologie in zone endemice:

  • amanarea tratamentelor sau chirurgiei elective pentru cancer stabil in zonele endemice, asigurarea unor dispozitii de protectie personala mai puternica pacientilor si, in final, oferirea unei supravegheri mai intense sau tratament pentru pacientii infectati cu SARS-CoV-2
  • in aceasta situatie de urgenta pentru sistemele de asistenta medicala, incapacitatea de a primi serviciile medicale necesare este o problema suplimentara
  • pentru pacientii care beneficiaza in prezent de tratamente active, oncologii sunt invitați sa ia in considerare, de la caz la caz, posibilitatea unei intarzieri in administrarea tratamentului
  • decizia de confirmare a administrării programate sau intarzierea tratamentului ar trebui sa se bazeze pe caracteristicile biologice ale tumorii, starea clinica a pacientului cu simptomele sale, caracteristicile tratamentului (adica, beneficiul scont at si evenimentele adverse inclusiv mielosupresia), raspunsul la boala la terapia anticancera actuala si riscurile potentiale pentru o infectie cu SARS-CoV-2

Pentru pacientii care sunt in prezent urmariti (fara tratament activ), oncologii ar trebui sa ia in considerare sa evite pacientii fara boala care vin la spital pentru vizite de urgenta.

In ceea ce priveste internarea in spital, ambulatorii programati pentru tratament trebuie sa vina singuri si sa evite asistenta unui ingrijitor, cu excepția necesitatii documentate de asistenta continua.

Triarea pacientilor cu febra si / sau simptome de coronavirus este esentiala pentru a preveni expunerea la alti pacienti si furnizorii de servicii medicale.

Scopul general al tuturor acestor recomandari este incercarea de a mentine ingrijirea cancerului in cadrul unui mediu cat mai sigur posibil atat pentru pacienti cat si pentru furnizorii de servicii medicale.

Citeste si Graviola (Annona muricata) – Efectele asupra leucemiei

Sursa: Cancer care during the spread of coronavirus disease 2019 (COVID-19)