You are currently viewing Cancerul Pulmonar

Cancerul Pulmonar

Cancerul pulmonar, cunoscut si sub numele de carcinom pulmonar, este o tumora pulmonara maligna caracterizata prin cresterea necontrolata a celulelor in tesuturile plamanului.

Cancerul pulmonar se poate raspandi dincolo de plaman prin procesul de metastaza in tesutul din apropiere sau in alte parti ale corpului. Majoritatea cancerelor care incep in plaman, cunoscute sub numele de cancere primare la plamani, sunt carcinoamele.

Cele doua tipuri principale sunt carcinomul pulmonar cu celule mici (SCLC) si carcinomul pulmonar cu celule mici (NSCLC). Cele mai frecvente simptome sunt tusea (inclusiv tuse de sange), scaderea in greutate, respiratia si durerile toracice.

Marea majoritate (85%) din cazurile de cancer pulmonar se datoreaza fumatului. Aproximativ 10-15% din cazuri apar la persoane care nu au fumat niciodata.

Aceste cazuri sunt adesea cauzate de o combinatie de factori genetici si de expunerea la gazul de radon, azbest, fumatul pasiv sau alte forme de poluare a aerului.

Cancerul pulmonar poate fi observat pe radiografii toracice si tomografii computerizate. Diagnosticul este confirmat de biopsie, care este de obicei efectuata prin bronhoscopie sau CT-ghidare.

Evitarea factorilor de risc, inclusiv fumatul si poluarea din aer, este metoda principala de prevenire !

Tratamentul si rezultatele pe termen lung depind de tipul de cancer, stadiul (gradul de raspandire) si starea generala de sanatate a pacientului. Tratamentele comune includ chirurgia, chimioterapia si radioterapia.

NSCLC este uneori tratat cu chirurgie, in timp ce SCLC raspunde de obicei mai bine la chimioterapie si radioterapie, dar in special la tratamentele naturiste recomandata de specialistii in domeniu.

Semnele si simptomele care pot sugera cancerul pulmonar includ:

  • Simptome respiratorii: tuse, tuse de sange, respiratie suieratoare sau dificultati de respiratie
  • Simptome sistemice: scadere in greutate, slabiciune, febra sau apasarea unghiilor
  • Simptome datorate presiunii in masa a cancerului asupra structurilor adiacente: dureri toracice, dureri osoase, obstructie a venei cava superioare sau dificultati de inghitire

Daca cancerul se dezvolta in caile respiratorii, acesta poate obstructiona fluxul de aer, provocand dificultati de respiratie. Obstructia poate duce, de asemenea, la acumularea de secretii in spatele blocajului si creste riscul de pneumonie.

In functie de tipul tumorii, fenomenele paraneoplastice – simptome care nu se datoreaza prezentei locale a cancerului – pot atrage initial atentia asupra bolii.

In cancerul pulmonar, aceste fenomene pot include hipercalcemie, sindromul hormonului antidiuretic necorespunzator (SIADH, urina concentrata anormal si sange diluat), productie ectopica de ACTH sau sindrom miastenic Lambert-Eaton (slabiciune musculara datorata autoanticorpilor).

Sursa American Cancer Society

Citeste si Tratament naturist cancer pulmonar si medicina integrata