You are currently viewing Virusul HPV: Cancerul de col uterin

Virusul HPV: Cancerul de col uterin

Virusul HPV – Principala cauza a uneia dintre cele mai raspandite si periculoase infectii cu transmitere sexuala este virusul papiloma uman, mai ales daca luam in considerare cazurile dezvoltari unei infectii fara simptome, dar cu complicatii devastatoare asupra organsmului si in special aparatului reproducator feminin.

Conform statisticiilor puse la dispozitie de Organizatia Mondiala a Sanatatii, infectia este cel mai des intalnita in randul persoanelor active sexual si care nu se protejeaza corespunzator.

Peste 80% din acest esantion de populatie se infecteaza cu acest virus. Peste 60% din acest esantion de persoane nu sunt constiente de starea medicala in care se afla, neavand simptome vizibile.

Majoritatea dintre ei raspandesc virusul fara sa fie constienti de pericolul la care isi expun partenerii.

Vestea buna este ca poate fi tratat si eliminat din organism daca sistemul imunitar al pacientului in cauza este suficent de puternic pentru a lupta impotriva virusului.

Virusul HPV – cauze si transmitere:

Un sistem imunitar slab favorizeaza infectia cu virusul HPV, deoarece aceasta nu mai reuseste sa lupte corespunzator impotriva infectiei cu HPV. Transmiterea se poate face prin mai multe modalitati, cea mai des intanita fiind contactul sexual.

Ea se poate realiza si prin intermediul lenjeriei intime, a mainilor infectate, piscine contaminate sau purtarea hainelor unei persoane deja infectate.

Virusul HPV – simptome:

Asa cum am mentionat si mai sus, virusul este unul foarte periculos, in primul rand din cauza numarului ridicat de cazuri fara simptome vizibile, facand diagnosticare lui una destul de dificila.

De obicei acesta se manifesta sub forma unor umflaturi la nivel cutanat care se dezvolta in anumite parti ale corpului, in special in regiunea scrotului, a coapsei si a penisului si cu precadere in zona anusului.

Veruci genitale – sunt provocate in urma contactului sexual cu o persoane deja infectata si reprezinat un risc major de transmitere. Ele se dezvolta in jurul organelor genitale si sunt foarte dureroase la atingere.

Veruci cutanate – fiind cele mai comune, ele se regasesc in zona picioarelor si a bratelor, in mod special pe ghenunchi si coate. Sunt caracterizate prin niste umflaturi de dimenisune mica cu aspect de conopida

Veruci plantare – fiind unele dintre cele mai dureroase simptome, ele se localizeaza pe talpile picioarelor incomodand foarte mult mersul prin leziunile provocate.

Teste pentru depistarea infectie cu HPV:

Testul HPV

Testul Papanicolau

Biopsia Cervicala

Examenul Clinic

Colposcopie

Ele sunt realizate doar de catre personal medical de specialitate. In urma testelor efectuate, medicul specialist iti va recomanda tratamentul si analizele necesare.

Citesti si Pelinita (Artemisia annua): Planta care poate ucide 98% din tesuturile canceroase

Sursa: Genital HPV Infection – Fact Sheet